Waar ben je naar op zoek?


De bereiding van koffie

Leer het intrigerende proces van het roosteren van koffie en ontdek de verscheidenheid aan koffiebonen. Hieronder vindt je een overzicht van de stappen in het koffie roosteren:

  1. Selectie van koffiebonen: Koffiebonen worden zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit, herkomst en soort, aangezien de smaak van koffie afhankelijk is van de kwaliteit van de bonen.
  2. Roosteren: De koffiebonen ondergaan een roosterproces in een trommel die aan de onderkant wordt verhit. Wij maken gebruik van een half-automatische Besca koffiebrander met een capaciteit van 15 kilogram ruwe koffie per batch. Tijdens het roosteren worden de bonen gedurende 10 tot 15 minuten blootgesteld aan temperaturen tussen 180 en 240 graden Celsius.
  3. Tijdscontrole tijdens het roosteren: De kleur en geur van de koffiebonen worden tijdens het roosterproces zorgvuldig gecontroleerd om te bepalen wanneer de bonen klaar zijn voor het volgende stadium. Dit is een ambachtelijk en nauwkeurig proces dat jarenlange ervaring vereist.
  4. Afkoelen: Na het roosteren worden de koffiebonen gekoeld om te voorkomen dat het roosterproces verdergaat.
  5. Verpakken: De geroosterde koffiebonen worden zorgvuldig verpakt om te voorkomen dat ze oxideren, hun smaak verliezen of vervormen.

Diverse factoren beïnvloeden uiteindelijk de smaak van koffie, waaronder de kwaliteit van de bonen, de roostertijd, temperatuur en de toegepaste roostertechniek. Daarom moeten koffiebranders altijd op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en trends om de kwaliteit van koffie te waarborgen.

Wilt u het roosterproces van dichtbij meemaken? Boek een rondleiding in onze branderij en ontdek samen met uw vrienden, team of collega’s de fascinerende wereld van koffie. Bekijk hier onze mogelijkheden.

Variaties en soorten

Koffie komt in twee belangrijke varianten: Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Arabica staat bekend als de hoogwaardige soort met een mildere smaak, terwijl Robusta een sterkere smaak heeft en meer cafeïne bevat. Beide soorten hebben diverse variëteiten, waaronder Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype en meer, elk met unieke smaak- en aroma eigenschappen.

Coffea Arabica

Coffea Arabica is een van de twee belangrijkste koffieboomsoorten voor de productie van koffie. Deze lange, slanke boom kan tot ongeveer 9 meter hoog groeien en produceert groene glanzende bladeren en geurende witte bloemen. De vruchten van de Coffea Arabica boom zijn rode bessen, bekend als koffiebessen, en bevatten twee koffiebonen die na het roosteren en malen koffie vormen. Arabica biedt een complex smaakprofiel met aroma’s en smaken zoals fruit, bloemen en chocolade, en bevat minder cafeïne dan Robusta. Het wordt voornamelijk geteeld in gebieden met een gematigd tropisch klimaat, zoals Centraal- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika, Azië en de hoge delen van Ethiopië.

Coffea Canephora (robusta)

Coffea Canephora, ook wel Robusta genoemd, is een andere koffieboomsoort die wordt gebruikt voor koffieproductie. Deze boom groeit ook tot ongeveer 9 meter hoog, groeit sneller dan Arabica en is resistenter tegen plagen en ziekten. Robusta heeft een reputatie voor een bitterdere en sterkere smaak dan Arabica, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Er zijn diverse hoogwaardige Robusta-variëteiten ontdekt in de afgelopen jaren. De vruchten van de Robusta koffieboom zijn ook rode bessen, maar de koffiebonen zien er iets anders uit dan die van Arabica. Robusta wordt vaak gebruikt in koffiemengsels en instantkoffie als een voordeliger optie. Het wordt voornamelijk geteeld in gebieden met een tropisch klimaat, zoals West-Afrika, India, Vietnam en Indonesië.

Interessante feiten over koffie

  1. Koffie is wereldwijd een van de meest geliefde dranken.
  2. Koffieplanten kunnen tot wel 100 jaar oud worden, en koffiebonen blijven tot twee jaar na de oogst goed.
  3. Er bestaan meer dan 60 soorten koffieplanten, maar de twee meest gangbare soorten voor koffieproductie zijn Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta).
  4. Koffie is rijk aan antioxidanten en kan helpen het risico op bepaalde ziekten te verminderen.

Hoewel koffie gezondheidsvoordelen biedt, kan overmatige consumptie leiden tot problemen zoals slapeloosheid, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Het is daarom belangrijk om koffie met mate te drinken. Bekijk onze andere blogs en weetjes, en overweeg aanmelding voor een van onze evenementen!

MoreChat openen
Kunnen we je helpen?
Hoi! 👋 Kunnen we je helpen?

Blijf op kop!


Laat je gegevens hieronder achter en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuws en meer!