Waar ben je naar op zoek?


De bereiding en variaties van écht verse koffie

Om ruwe koffie geschikt te maken voor consumptie wordt de boon geroosterd om smaak, geur en aroma’s te ontwikkelen. Hieronder vind je een overzicht van de stappen voor het roosteren van koffiebonen:

  • Selectie van de koffiebonen: koffiebonen worden geselecteerd op basis van kwaliteit, herkomst en type. Dit is een belangrijk proces, omdat de smaak van de koffie afhangt van de kwaliteit van de bonen.
  • Roosteren: de koffiebonen worden in een trommel geroosterd die aan de onderzijde wordt verhit. In ons geval is dat een half-automatische Besca koffiebrander met een capaciteit van 15 kilogram ruwe koffie per batch. De koffiebonen worden hierna gedurende 10 a 15 minuten op een temperatuur van 180-240 graden Celsius geroosterd.
  • Controleren van de roostertijd: om te bepalen wanneer de koffiebonen klaar zijn wordt tijdens het roosteren de kleur en geur van de koffiebonen gecontroleerd. Een ambachtelijk en nauwkeurig proces dat jarenlange ervaring vereist.
  • Afkoelen: na het roosteren worden de koffiebonen afgekoeld om te voorkomen dat het roosterproces verder gaat.
  • Verpakken: de geroosterde koffiebonen worden verpakt om te voorkomen dat ze oxideren, hun smaak verliezen of zelfs vervormen.

Veel factoren zijn van invloed op hoe de koffie uiteindelijk smaakt: de kwaliteit van de koffiebonen, roostertijd, temperatuur en de roostertechniek. Roosters moeten daarom altijd op de hoogte zijn van de laatste technieken en trends én deze toepassen om de kwaliteit van de koffie te garanderen.

Van dichtbij het roosterproces meemaken? Boek een rondleiding in onze branderij! Leerzaam voor jou, je vrienden, team of collega’s. Bekijk hier onze mogelijkheden.

Variaties en soorten

Er zijn twee belangrijke soorten koffiebomen: Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Arabica koffie wordt tot op heden beschouwd als de hoogwaardige soort en heeft een mildere smaak, terwijl Robusta een sterkere smaak heeft en meer cafeïne bevat. Van deze twee soorten zijn veel verschillende variaties, waaronder Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype en meer. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaak- en aromaeigenschappen.

Coffea Arabica

Coffea Arabica is één van de twee belangrijkste soorten koffiebomen voor de productie van koffie. Het is een lange dunne boom, die kan worden gekweekt tot een hoogte van ongeveer 9 meter. De bladeren zijn groen en glanzend en de bloemen zijn wit en geurend. De vrucht van de koffieboom is een rode bes, die bekend staat als de koffiebes. Deze bes bevat twee koffiebonen, die worden gebrand en gemalen om koffie te maken. Het heeft een complex smaakprofiel, met bijzondere aroma’s en smaken zoals: fruit, bloemen en chocolade. Arabica heeft ook minder cafeïne dan Robusta. Arabica koffie wordt vaak beschouwd als de koffie voor de échte koffieliefhebber. Arabica wordt voornamelijk gekweekt in landen met een gematigd tropisch klimaat, zoals Centraal- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika, Azië en de Hooglanden van Ethiopië.

Coffea Canephora (robusta)

Coffea canephora, ook wel Robusta genoemd, is net als Arabica een koffieboom die wordt gebruikt voor de productie van koffie. Ook deze boom groeit tot ongeveer 9 meter hoog, maar de boom groeit sneller dan Arabica, is resistenter tegen plagen en ziekten én heeft meer cafeïne dan Arabica. Dit zorgt ervoor dat de smaak van Robusta koffie vaak wordt beschreven als bitterder en harder dan Arabica, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. We hebben in de afgelopen jaren kennis gemaakt met diverse soorten Robusta’s die we kwalitatief  beter bestempelden dan Arabica koffie. De vrucht van de Robusta koffieboom is ook een rode bes, maar bevat twee koffiebonen die er net iets anders uitzien dan de Arabica koffiebonen. Deze bonen worden gebrand en gemalen om koffie te maken. Robusta koffie wordt in koffiemengsels en instant koffie vaak als een goedkopere optie gebruikt. Het wordt voornamelijk gekweekt in landen met een tropisch klimaat, zoals West-Afrika, India, Vietnam en Indonesië.

Meer interessante weetjes over koffie

  • Koffie is één van de populairste dranken ter wereld en wordt praktisch gezien in ieder land gedronken.
  • Koffiebomen/planten kunnen wel 100 jaar oud worden en koffiebonen (vruchten) kunnen tot twee jaar na de oogst goed blijven.
  • Er zijn meer dan 60 soorten koffieplanten, maar de twee meest voorkomende soorten die worden gebruikt voor koffieproductie zijn Coffea Arabica en Coffea Canephora, beter bekend als Robusta.
  • Koffie is een goede bron van antioxidanten en er wordt gezegd dat het kan helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde ziektes.
  • Hoewel koffie veel gezondheidsvoordelen kan opleveren, kan het ook tot problemen leiden als het in te grote hoeveelheden wordt gedronken. Denk aan slapeloosheid, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Het is daarom belangrijk om koffie met mate te drinken.

Lees hieronder één van onze andere blogs en weetjes. Of meld je bijvoorbeeld aan voor een event!

MoreWinkelmand

Blijf op kop!


Laat je gegevens hieronder achter en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuws en meer!