Gratis verzending vanaf €50
Om ruwe koffie geschikt te maken voor consumptie wordt de boon geroosterd om smaak, geur en aroma’s te ontwikkelen. Hieronder vind je een overzicht van de stappen voor het roosteren van koffiebonen:
Veel factoren zijn van invloed op hoe de koffie uiteindelijk smaakt: de kwaliteit van de koffiebonen, roostertijd, temperatuur en de roostertechniek. Roosters moeten daarom altijd op de hoogte zijn van de laatste technieken en trends én deze toepassen om de kwaliteit van de koffie te garanderen.
Van dichtbij het roosterproces meemaken? Boek een rondleiding in onze branderij! Leerzaam voor jou, je vrienden, team of collega’s. Bekijk hier onze mogelijkheden.
Er zijn twee belangrijke soorten koffiebomen: Coffea Arabica en Coffea Canephora (Robusta). Arabica koffie wordt tot op heden beschouwd als de hoogwaardige soort en heeft een mildere smaak, terwijl Robusta een sterkere smaak heeft en meer cafeïne bevat. Van deze twee soorten zijn veel verschillende variaties, waaronder Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype en meer. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaak- en aromaeigenschappen.
Coffea Arabica
Coffea Arabica is één van de twee belangrijkste soorten koffiebomen voor de productie van koffie. Het is een lange dunne boom, die kan worden gekweekt tot een hoogte van ongeveer 9 meter. De bladeren zijn groen en glanzend en de bloemen zijn wit en geurend. De vrucht van de koffieboom is een rode bes, die bekend staat als de koffiebes. Deze bes bevat twee koffiebonen, die worden gebrand en gemalen om koffie te maken. Het heeft een complex smaakprofiel, met bijzondere aroma’s en smaken zoals: fruit, bloemen en chocolade. Arabica heeft ook minder cafeïne dan Robusta. Arabica koffie wordt vaak beschouwd als de koffie voor de échte koffieliefhebber. Arabica wordt voornamelijk gekweekt in landen met een gematigd tropisch klimaat, zoals Centraal- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika, Azië en de Hooglanden van Ethiopië.
Coffea Canephora (robusta)
Coffea canephora, ook wel Robusta genoemd, is net als Arabica een koffieboom die wordt gebruikt voor de productie van koffie. Ook deze boom groeit tot ongeveer 9 meter hoog, maar de boom groeit sneller dan Arabica, is resistenter tegen plagen en ziekten én heeft meer cafeïne dan Arabica. Dit zorgt ervoor dat de smaak van Robusta koffie vaak wordt beschreven als bitterder en harder dan Arabica, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. We hebben in de afgelopen jaren kennis gemaakt met diverse soorten Robusta’s die we kwalitatief beter bestempelden dan Arabica koffie. De vrucht van de Robusta koffieboom is ook een rode bes, maar bevat twee koffiebonen die er net iets anders uitzien dan de Arabica koffiebonen. Deze bonen worden gebrand en gemalen om koffie te maken. Robusta koffie wordt in koffiemengsels en instant koffie vaak als een goedkopere optie gebruikt. Het wordt voornamelijk gekweekt in landen met een tropisch klimaat, zoals West-Afrika, India, Vietnam en Indonesië.
Lees hieronder één van onze andere blogs en weetjes. Of meld je bijvoorbeeld aan voor een event!
Koffie is het meest gedronken drankje ter wereld. Alleen in Nederland drinken we per jaar al ongeveer 18,6 miljard kopjes koffie, maar waarom eigenlijk zoveel?
Laat je gegevens hieronder achter en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuws en meer!
Op Kop Koffiebranders is onderdeel van:
Blooming Deccan B.V.
Westend 19, 8521NP Sint Nicolaasga
KVK: 88151603
© 2023 alle rechten voorbehouden bij Op Kop Koffiebranders | privacy | algemene voorwaarden | cookie statement