Gratis verzending vanaf €50
Koffie is het meest gedronken drankje ter wereld. Alleen in Nederland drinken we per jaar al ongeveer 18,6 miljard kopjes koffie, maar waarom eigenlijk zoveel?
Verreweg de meeste mensen geven in onderzoeken aan dat ze koffiedrinken omdat het lekker is. Ook nuttigen veel mensen koffie omdat het een gewoonte is geworden. Bijvoorbeeld om de dag te beginnen of door te komen. Koffie drinken staat voor veel culturen ook sociologisch centraal. ‘Zullen we een bakje koffie doen?’ Dat klinkt je vast niet onbekend? En over het algemeen beantwoorden we die vraag niet snel met nee.
Toch hebben we allemaal onze eigen voorkeuren hoe we het drankje nuttigen. Dat vinden wij als koffiebranders ontzettend interessant. Hoe komt het dat we allemaal zoveel verschillende voorkeuren hebben?
Volgens de legende was Kaldi de eerste ontdekker van koffie. Hij was een Ethiopische geitenherder in de regio van de toenmalige stad Kaffa. De historische stad ligt in het zuidwesten van Ethiopië, in de regio Oromia en in de buurt van de grens met Soedan en Eritrea.
De naam Kaffa vormt de basis voor het wereldwijde bekende woord koffie. Kaffa was dus ooit een belangrijke handelspost voor koffie en andere producten. Het wordt daarom vaak beschouwd als de oorspronkelijke thuisbasis van koffie.
Kaldi ontdekte de stimulerende effecten van koffiebessen toen hij merkte dat zijn geiten na het eten van de bessen opgewonden raakten. Hij bracht dit onder de aandacht van de monniken in een nabijgelegen klooster, die experimenteerden met het malen en koken van de bessen en zo ontstond de eerste koffiebrouwerij.
Dit verhaal is een verkorte versie van de geschiedenis van koffie. Het is een legende die wordt verteld sinds de oudheid en is niet noodzakelijk gebaseerd op waarheid. De waarheid is wel dat koffie tot op de dag van vandaag een wereldwijd begrip is en de basis vormt voor vele gesprekken.
In de volksmond gebruiken we vaak het woord koffiebonen, maar eigenlijk zijn het geen bonen. Het zijn zaden van een koffiebes, die aan een koffieplant groeien en botanisch gezien onder het geslacht van houtachtige planten valt. De koffiebes is een steenvrucht die voortkomt van de koffiestruik (Coffea), die voornamelijk gekweekt wordt in tropische en subtropische delen van de wereld.
De koffiebes bevat de koffiebonen, die worden gebruikt om koffie van te maken. De vrucht is rond of ovaal en heeft een harde groene schil wanneer hij op de struik groeit. Wanneer de vrucht rijp is, verkleurt hij naar een dieprode kleur. De koffiebes bevat twee koffiebonen, die zijn omgeven door een vrucht of vleesachtige laag. Deze laag is onderdeel van de behandelmethode, de koffieboon als halffabricaat.
Na het plukken worden de koffiebessen gesorteerd en gewassen om ze te ontdoen van bladeren, takjes en andere onzuiverheden. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat alleen de beste kwaliteit koffiebessen worden verwerkt. Daarna worden de koffiebessen gepeld – meestal met behulp van machines, hoewel sommige koffieproducenten dit nog steeds handmatig te doen – om het vruchtvlees te verwijderen en alleen de pure koffiebonen over te houden.
Nadat de koffiebonen zijn gepeld worden de bonen gedroogd om het vochtgehalte te verminderen en te voorkomen dat ze gaan rotten. Het is erg belangrijk om de bonen te laten drogen, want door een te hoog vochtgehalte kunnen allerlei schimmels hun intrede doen. Het drogen kan op verschillende manieren gebeuren: in de zon of door in een speciale droogruimte. Als de koffiebonen voldoende zijn gedroogd, worden ze geroosterd en verwerkt voor consumptie.
Meer lezen over de uiteindelijke bereiding van échte versie koffie?
Hoe wordt ruwe koffie geschikt gemaakt voor consumptie? De boon wordt o.a. geroosterd om smaak, geur en aroma’s te ontwikkelen. Lees meer over de stappen...
Zoveel mensen, zoveel smaken. Soms zie je door het bomen het bos niet meer! Zo ook in koffie, je kan verdwalen bij alle soorten die er zijn. Wij helpen je op weg!
Als je van koffie houdt en wilt genieten van de rijke smaken en aroma's, dan lees je hier meer over slow coffee en de manier om thuis de lekkerste filterkoffie te maken.
Welke koffie moet ik kopen? Wat is het verschil tussen supermarkt koffie en specialty coffee? We leggen je graag het verschil uit tussen de beide soorten koffie.
Laat je gegevens hieronder achter en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuws en meer!
Op Kop Koffiebranders is onderdeel van:
Blooming Deccan B.V.
KVK: 88151603
© 2024 alle rechten voorbehouden bij Op Kop Koffiebranders | privacy | algemene voorwaarden | cookie statement