Waar ben je naar op zoek?


Hoe zet ik de lekkerste filterkoffie?

Ontdek de geheimen van filterkoffie

Ben jij een fervent koffieliefhebber? Dan is filterkoffie echt iets voor jou. Wat ons betreft gaat er niets boven een heerlijk kopje koffie in de ochtend. Zo’n kopje koffie om je dag perfect te beginnen. Maar als je echt wilt genieten van de rijke smaken en aroma’s die koffie te bieden heeft, dan is slow coffee absoluut de weg die je moet bewandelen, vinden wij. In deze blog nemen we je mee in de wereld van slow coffee en delen we waardevolle tips over hoe je thuis de meest verrukkelijke filterkoffie kunt zetten.

 

Wat is Slow Coffee?

Slow coffee is een benadering van koffiezetten waarbij de nadruk ligt op het geduldig bereiden, met speciale aandacht voor de subtiele smaken en aroma’s. Het staat in schril contrast met de volautomatische koffiemachines waar snelheid en gemak centraal staan. Bij slow coffee draait dus alles om de kunst van het koffiezetten. Het begint met het malen van vers gebrande koffiebonen en eindigt met een langzaam en zorgvuldig zetwijze. De belangrijkste slow coffee-methoden zijn onder andere:

Pour-Over: Dit is een handmatige methode waarbij heet water langzaam over versgemalen koffie wordt gegoten. Populaire pour-over methoden zijn de Chemex en de Hario V60.

French Press: Bij deze methode worden grof gemalen koffie en heet water gemengd, waarna je de koffie langzaam perst om de smaken te extraheren.

Aeropress: De Aeropress is een handige en draagbare methode die een zuivere en smaakvolle koffie oplevert. Ideaal voor op reis!

Sifon methode: Deze methode combineert vacuüm en filtratie om een uitzonderlijk smakelijk kopje koffie te bereiden.

Hoe zet je de perfecte filterkoffie thuis?

Nu je dus meer begrijpt over slow coffee, laten we je de beste tips zien om thuis een overheerlijke filterkoffie te maken met behulp van de bekende opgiet methode. Je benodigdheden zijn: verse koffiebonen, handmolen, waterkoker, dripper, filter, weegschaal/timer. We gaan uit van 300 ml koffie, genoeg voor twee personen. In onze aanbevolen ratio hanteren we 1 gram koffie op 18 gram water. Dit is wat ons betreft een verhouding die de milde en ronde smaak van filterkoffie naar boven brengt.

Stap 1: Verhit het water

Zorg ervoor dat je voldoende water aan de kook brengt. Gefilterd water of bronwater verdient de voorkeur voor het beste resultaat. Het hete water moet een temperatuur van ongeveer 88-93 graden Celsius hebben. Laat het dus twee minuten rusten nadat het aan de kook is geraakt Zo koelt het water af naar de perfecte temperatuur.

Stap 2: Maal de koffie

Weeg 18 gram koffie af en maal het tot een grof poeder met nog wat korreligheid. Het koffiemalen is van wezenlijk belang en voor de beste maling is de kwaliteit van de (hand)molen van groot belang.

Stap 3: Spoel het V60 koffiefilter

Plaats de Hario V60 op een kopje of pot. Vouw het filter langs de naad en plaats het in de V60. Spoel het filter grondig met heet water. Hierdoor spoel je niet alleen eventuele papiersmaak weg, maar verwarm je ook de Hario V60. Giet het weggegooide water weg.

Stap 4: Blooming

Giet de versgemalen koffie in de V60 filterhouder. Plaats het geheel op een weegschaal, zet de weegschaal aan en zorg dat deze op nul staat. Start de timer op 0:00 en bevochtig de koffie heel voorzichtig vanuit het midden met zo min mogelijk water. Het doel is om de koffie gedurende 30 seconden volledig te laten ‘bloeien’.

Stap 5: Koffie opgieten

Na 30 seconden giet je voorzichtig water vanuit het midden naar buiten in de Hario V60. Maak kleine, cirkelvormige bewegingen met het water en vul het filter tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Je zult merken dat je een tweede keer moet schenken om tot 300 gram water te komen. Zorg ervoor dat je bij het tweede schenken ook de koffie aan de zijkanten natmaakt, om onderextractie te voorkomen.

Stap 6: Timing is cruciaal

Tot slot, de filterkoffie moet tussen de 2 minuten en 30 seconden en 3 minuten zijn doorgelopen. Laat het laatste beetje water niet meer doorlopen en verwijder de V60 met het papieren filter. Als het langer dan 3 minuten duurde, maal de koffie dan de volgende keer iets grover. Als het te snel doorgelopen is, maal dan iets fijner.

Stap 7: Geniet van je vers gezette V60 Filterkoffie!

Tip: vergeet niet je kopje voor te verwarmen met warm water voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat je koffie langer warm blijft en nog smaakvoller is.

Dus, de volgende keer dat je van je ochtendbrouwsel wilt genieten, vergeet dan de haast en omarm slow coffee. Het is een ritueel dat niet alleen de smaak van je koffie zal verbeteren, maar ook een gevoel van kalmte en tevredenheid in je ochtend brengt. Des te meer je oefent en varieert met verschillende koffie’s, des te sneller je jouw perfecte recept zal vinden. Proost!

MoreChat openen
Kunnen we je helpen?
Hoi! 👋 Kunnen we je helpen?

Blijf op kop!


Laat je gegevens hieronder achter en blijf op de hoogte van nieuwe producten, aanbiedingen, nieuws en meer!